Menu Sluiten

23 februari, Christchurch dag 3

De hele nacht voelen we nog naschokken. Je had soms het gevoel dat je aan het deinen was. Om 06.00 en om 08.00 uur hebben we in bed tv gekeken. Helaas voor de slachtoffers en reddingwerkers was het een koude en natte nacht. Je denkt aan die mensen en we kunnen alleen maar gelukkig zijn dat we nog niet in de stad waren toen het gebeurde.

Jullie reacties waren bijzonder. Het is op zulke momenten bijzonder om contact te hebben met familie, vrienden, buren en collega’s en al die andere vage vrienden.

Omdat we geen zin hadden om heel de dag in de camper te zitten, het weer is nog steeds slecht, besloten we om te gaan rijden. Richting noord waar we geen gevaar lopen.
Om de hoek zagen we gelijk file’s bij benzinepompen. Waarom? Is ons nog onduidelijk. Een dierentuin 50 km verder was gesloten. Het park was oké maar er was geen personeel. Verder in een dorpje Oxford was er nog diesel (maximaal $ 40), de benzine was hier al op. In de winkel kon je nog wat boodschappen kopen maar sommige dingen waren op rantsoen. Water is op zo’n moment “gold liquid”.
Ook zagen we in Oxford een dumpstation. Op de camping in Christchurch mogen we die niet gebruiken (mogelijke schade aan riool). We hebben hier maar gebruik van gemaakt om onze toilet en afvalwater te legen.

Terug op de camping hebben we een kamer geregeld voor de laatste nacht. We logeren dan in een motel op de camping en worden vrijdagmorgen opgehaald. Zoals het er nu uitziet gaan we vrijdag gewoon op tijd vliegen. Er is nu water, maar zeer zuinig mee omgaan. Niet douchen o.a.
Omdat we nog wat beltegoed wilden kopen gingen we vlakbij de camping naar een winkel. Er stonden een hoop mensen voor de deur want de winkel mocht na hevige inspectie open. Het stonk vreselijk door vallende wijn en bier flessen. We hebben vers brood en stuk vlees als avondeten.

We komen niks tekort. De tv staat veel aan. We zien beelden die er heel triest uit zien maar bij de Tasman Glacier (zie 12-02), waar 35 ton ijs was losgekomen, zag er wel heel spectaculair uit. Op dit moment (19.30) uur voelen we nog steeds naschokken.

Wat enorm opvalt is de rust waarmee hier in deze chaos gewerkt wordt door de lokale bevolking en reddingswerkers. Absoluut geen paniek. Ook de pers is rustig en vragen de mensen eerst naar hun persoonlijke situatie. Zoals de overheid het volk toespreekt is een voorbeeld voor anderen. We hadden al veel waardering voor dit land, maar dat is op deze manier alleen nog maar toegenomen. Voor het eerst in de geschiedenis van Nieuw Zeeland is de noodtoestand uitgeroepen.

Morgen nog een laatste verslag hier vanuit Christchurch.
We gaan nu de camper opruimen en de koffers inpakken…. Morgen de camper inleveren.
We hadden een positiever einde van deze toch wel geweldige vakantie verwacht. Ons gevoel is nu toch echt bij de lokale bevolking en gebeurtenissen.

De foto is van Lyttleton, het epicentrum van de aardbeving. Maar dan een dag voor de grote schok. We hebben inmiddels beelden gezien van de huidige situatie. Die is totaal anders kunnen we wel zeggen.

Ook willen we Ger nog feliciteren! Kusjes en knuffels zijn bijna onderweg.

(Klik of tik op de foto voor een vergroting)

16 reacties

 1. Patricia en Will

  Hallo lieve buurtjes, gelukkig zijn jullie ongedeerd! Wij wensen jullie alvast een veilige terugreis toe.

 2. Susanne

  Je zult wel denken wie is dat dan? Nou, ik ben de vrouw van René van Dinter en net begonnen met het lezen van jullie reisverslagen. Ik begrijp dat er bij jullie nu een ietwat bedompte sfeer hangt i.v.m. de aardbeving, maar straks weer thuis kunnen jullie nagenieten van een gewèldige vakantie. Tijdens het lezen(mooie verslagen trouwens) zit ik af en toe te snotteren bij het zien van de foto’s van de walvissen, dolfijnen en zeehondjes, ongelooflijk mooi! Wat een geweldig land. Mijn schoonzus en zwager hebben er een half jaar gewoond maar helaas zijn ze door thuisomstandigheden weer terug naar Nederland gekomen.
  Probeer de laatste dagen toch nog te genieten want dit maak je niet gauw meer mee! En een goede terugreis. Groetjes, Susanne

 3. mariss@plus

  Hey pa en ma, wat raar dat je daar kort voor die puinhope bent geweest… Maar gelukkig kunnen jullie gwn naar huis had dat niet gekund hoor langer wachte haha tot snel dikke kus

 4. Sandra

  Net pa en ma weer gesproken. Zoals jullie al in het verslag kunnen lezen gaat alles goed met ze. Er zijn nu nog steeds naschokken die ze voelen. Alle spullen zijn al gepakt en morgen de camper inleveren. Dan nog maar 1 nachtje slapen in het motel en ze komen weer naar huis toe.

 5. Johan en Betsy

  hoi buurtjes al een beetje bekomen van de schrik? Probeer te genieten van de laatse vakantiedagen zodat je het goed afsluit.Mijn mailtje van zondag is zoek geraakt denk, nogmaals een goede teurgreis en kijken naar naar jullie uit.Johan neemt morgen afscheid van zijn arbeidszaam leven en heeft dus altijd vakantie. lfs J en B

 6. Gorian en Cora

  Hoi Jacqueline en Peter

  Ben net jullie reisverslag aan het lezen
  ziet er allemaal mooi en goed uit.
  Jammer van de laatste dagen gelukkig is jullie niets overkomen.
  Wij wensen jullie een goeie terugreis.

  Groetjes Gorian en Cora

 7. Ria en Ger

  Hallo Lieverds
  Ben blij te horen dat jullie het goed maken, ik heb veel aan jullie gedacht, wat een ervaring zeg.
  Nog rustige dagen voor jullie en een goede behouden thuiskomst.
  Liefs Ria en Ger, bedankt voor de felicitaties naar Ger.

 8. jolanda

  Fijn dat jullie ondanks alles op tijd naar huis kunnen,we zullen blij zijn als jullie weer veilig op Nederlandse bodem staan.veilige terugreis We zien elkaar snel Gr Jolanda v.d.P

 9. jose

  We waren allemaal opgelucht toen we hoorden dat alles goed met jullie was.

  Jullie reisverslag was heel mooi met prachtige foto’s.

  Voor straks een fijne thuisreis !!

 10. Peter en Adrienne

  Ook van ons een hele veilige terugreis gewenst!
  wat zullen de dochters weer blij zijn dat ze jullie kunnen omarmen.
  tot ziens in ons mooie Etten Leur!

 11. anita

  ja, jullie mogen van geluk spreken dat jullie niets is overkomen. ik snap best wel dat dit toch wel een domper is op jullie vakantie maar ook een positieve, zoals jullie al schreven, hoe hier door de mensen zelf en de overheid mee wordt omgegaan kunnen wij als ollanders misschien iets van leren.
  gr en mochten jullie niets meer schrijven een behouden en veilige vlucht naar huis en zal vlug bellen.

 12. peter en marijke

  Heel blij dat jullie op de camping waren tijdens het hevige en heftige natuurgeweld. En ook wij wensen jullie een veilige terugreis naar NL. Hopelijk kunnen jullie dan toch gaan nagenieten van die fantastische reis met vooral heel veel positieve ervaringen.
  Lieve groeten van Peter&Marijke Piederiet

 13. Gerrie

  ik ben blij met jullie laatste groet uit nieuw zeeland nu weet ik tenminste dat het goed met jullie gaat .
  ik wens jullie ’n goede terugreis en ik hoop dat jullie nog lang mogen nagenieten.houd de mooie dingen maar vast,denk aan al die dolfijnen.
  heel veel liefs en tot gauw.
  dikke kus voor jullie allebei

 14. Helma

  Hallo lieve mensen ,
  Indrukwekkend jullie verhaal!
  Jullie hebben heel veel geluk gehad!
  Goeie reis gewenst en tot over een weekje.

  groetjes Jose en Helma

Reacties zijn gesloten.